1/68 · 1.4%    
    KÉSZÜLŐBEN    
Lett nyelvkönyv dalokban

2022
18 ezer szó

 
2016 nyara óta tart csodálatos kalandom a lett nyelvvel, a lett zenével, lett emberekkel – Lettországgal. Hát elkezdtem írni róla egy könyvet.


Mīlais lasītājs, kedves olvasó! Rendhagyó nyelvkönyvet írtam, mert rendhagyó a módszer is, amivel lettül tanulok. Igen, még én is csak tanulok – ez is rendhagyó dolog, a nyelvkönyveket általában olyanok írják, akik felsőfokon beszélik már a célnyelvet, vagy éppen az az anyanyelvük. Én negyvenöt évesen, nem egészen hat éve kezdtem a lettet, és nyilván már soha nem fogom megtanulni. De tudok róla könyvet írni.
  Miért rendhagyó ez a nyelvkönyv?
  1. Mert nem egyszerűen az a célja, hogy megtanítsa az olvasót lettül. Meg kívánom mutatni azt a folyamatot, ahogyan én kezdtem a nyelvtanulást, s ezzel ötleteket adni az olvasónak – akár éppen egy másik nyelvhez –, és emléket kívánok állítani életem legizgalmasabb kalandjának, amely a lett nyelvhez, Lettországhoz és annak sok-sok művészéhez köt.
  2. Mert teljesen más módszerrel tanulok lettül, mint ahogy általában az emberek nyelvet tanulnak.
  3. Mert más a könyv tartalma is, mint általában a kezdő szintű nyelvkönyveké. Azokban elméletileg minden benne van, ami az alapfokú nyelvtudáshoz szükséges. Én erre nem törekszem. Lehet, hogy a könyv végére a figyelmes olvasó tud írni dalt lettül, de nem tud egy pohár vizet kérni. De nem aggódom emiatt: a legtöbb nyelvkönyv szintén nem tanítja meg a tanulót vizet kérni, de dalt írni sem.